Zbroje

18.10.2010 11:44

Zbroje na dřevárny jsou jedna z nejkomplikovanějších záležitostí. Osobně zastávám názor, že náhražkové zbroje z jekoru, linolea atd olepené powertapovou páskou, kobercovou atd. jsou k ničemu - jejich výroba je tak komplikovaná a výsledek tak nejistý, že nemá význam se do nich pouštět.

ANO lze udělat pěknou náhražkovou zbroj ale dokáže to 1 člověk z 1000 takže se do toho NEPOUŠTĚJTE!!!

    

Nejjednoduší zbrojí je prošívanice a vycpávanice. Jedná se o základní součást vybavení KAŽDÉHO bojovníka - Od této zbroje by měl každý začít, dříve než si pořídí/vyrobí jakoukoliv další součást výbavy.

- nosí se buď samostatně a nebo pod další typy zbrojí - lamelovou, kroužkovou, plátovou...

Její výrobu zvládne i laik a náklady na výrobu jsou více než příznivé.

 

Prošívanice

-  více vrstev prošítého plátna

https://www.curiavitkov.cz/clanek19.html

Vycpávanice

- zbroj ze dvou vrstev látky vycpávaná ovčí vlnou a obdobnými materiály

https://vycpavanice.kamikadze-rat.com/

 

Batvat

Prošívaná/vycpávaná  čapka - hlava je na dřevárnách sice zakázaná zásahová plocha, ale kvůli bezpečnosti hráčů dost organizátorů uvažuje o jeho zavedení jako jedné z podmínek účasti - stejně jako kostýmové povinnosti.

Nehledě na to, že batvat je býva často základem i pro nošení přilby.

- výroba je obdobná jako u předchozích dvou zbrojí

a krátce se o ní zmiňuje i Wothan ve výše uveden článku

https://www.curiavitkov.cz/clanek19.html

 

Pokud si jakkoliv opatříte výše uvedené základní vybavení je čas posunout se dále.

Stále platí, že nic nebude vypadat lépe než zbroje vyrobené z materiálu z něhož se už několik století vyrábějí.

 

Kožená zbroj

Kůže se jeví jako vynikající materiál pro výrobu zbrojí - zpracovávání je snažší než u plechu, lze ji získat i ze starších zdrojů - recyklací brašen, žíněněk a pod. A pokud se dostatečně ošetří - např. vyvařením ve včelím vosku ohřívaném ve vodní lázni - získá i vynikající odolnost. Bohužel dochovaných fragmentů kožených zbrojí je poměrně málo a proto jejich  "oživování" založeno na slabších zdrojích. Pokud  koženou zbroj vytvoříte podle vzoru lamelové zbroje dochované (plechové) výsledek bude více než slušný. Totéž se dá říci o zbroji destičkové. U šupinových zbrojí bude výsledek záležet na použité kůži. Více se dočtete níže.

Lamelová zbroj

Po nalezení prvního  odkazu skoro nemám potřebu nic dodat. Jen, že velikost šupin je ryze individuální a platí čím větší díly, tím snažší výroba ale doporučuje se cca 5 x 10 cm a tloušťka plechu +- 0,8 mm. Zbroj lze vyrobit i z kůže. Pochopitelně jako u každé výroby si doporučuji nalézt informací co nejvíce - proto odkaz na LH forum

serm.zbk.cz/lamelova.html

 

 

https://www.livinghistory.cz/phpbbforum/viewtopic.php?f=35&t=390&p=107483&hilit=lamelov%C3%A1&sid=d67003b3e24e055b5577be7be56c9c56#p107483

 

lask-vikingekampgruppe.dk/uk0017.html

Kroužková zbroj

Zbroj pletená z kroužků, které jsou buď zavírané nebo nýtované. Nepoužívejte pozinkovaný plech - vypadá to blbě. tloušťka drátu závisí na technice - zavírané kroužky musí být silnější, aby se samovolně neotvíraly. Obecně se nejvíce používá 1,6 mm drát a průměr kroužku 8mm.

https://curiavitkov.cz/clanek1.html

https://www.fi.muni.cz/~xsvenda/zbroj.html

 

Šupinová zbroj

Destičková zbroj

Falérová zbroj

Plátová Zbroj

https://www.armourarchive.org/patterns/